خرمای ربی

خرمای ربی از ارقام نیمه‌خشک است که در دمای اتاق می‌توان نگهداشت. این خرما رنگی تیره، نزدیک به مشکی، و براق دارد. خرمای ربی اندازه‌های مختلفی دارد. نوع مرعوب آن حدود ۴- ۵ سانتی‌متر طول دارد و به راحتی می‌توان هسته‌اش را در آورد. رقم دیگری از خرما نیز به ربی موسوم است که کوچک‌تر و بسیار خشک‌تر و حسابی دندان‌شکن است. این خرما شیرینی متوسط دارد و طعمش به گونه‌ای است که انگار تفت داده شده است.

خرمای ربی از مرغوب‌ترین خرماهای بلوچستان است و از مهم‌ترین ارقامی است که سراوان، سرباز و ایران‌شهر کشت می‌شود. انتظار داشتم که این نوع خرما را در زاهدان راحت پیدا کنم اما این طور نبود. هیچ کدام از حدود ۲۰ مغازه‌ای که خرما می‌فروختند، خرمای ربی نداشتند. جز یکی که همان رقم نامرغوب و دندان‌شکن‌اش را داشت. آخر سر جایی در تهران این خرما را پیدا کردم. داخل پرانتز بگویم که جز چند رقم محدود خرما (مضافتی، پیارم، زاهدی) بقیه خرماها به سختی در تهران دیده می‌شوند. علت نبودنش در زاهدان هم قیمت آن است. خرمای ربی مرغوب در تهران  هر کیلو بین ۹ تا ۱۰ هزار تومان است و به دلیل گرانی در زاهدان مشتری ندارد. به جایش خرمای زاهدی ۴ هزار تومانی و مضافتی همان منطقه (که ارزان‌تر از زاهدی است) مضافتی بم و جهرم که در تهران است فرق دارد، فراوان است. خرمای ربی دو سال پیش خیلی ارزان‌تر بود و نوع مرغوب آن کمتر از ۳ هزار تومان بود. اما با افزایش قیمت دلار و افزایش صادرات آن قیمتش افزایش یافت. افزایش قیمت خرمای ربی و سایر خرماها هر چند ممکن است خریدن آن را برای بسیاری از افراد سخت کند اما سویه‌ی دیگری هم دارد و آن افزایش درآمد نخل‌دارها و حفظ نخلستان‌هایی است که درآمد ایجاد می‌کنند. خرماهای دیگر این منطقه پَچ‌پَچ و سنگ‌شکن که هر دو بسیار خشک هستند را بعدها معرفی می‌کنم.

 

خارک‌ها، رطب‌ها و خرماهای دیگر

دیمپاز آل‌مهتری / رطب خنیزی / مضافتی / برحی / ربی / زاهدی / خاسویی / مرداسنگ / دیری / پیارم

/ 1 نظر / 479 بازدید
الهه

می شه بگید خرماهارو از کجای تهران می خرید؟