خرمای لندو

آنچه لازم دارید

خرما / گندم پوست گرفته / کنجد

ریزه‌کاری‌ها

  • هر هفت هشت ساعت یک بار آب گندمی را که خیس کرده‌اید عوض کنید تا بو نگیرد. خیس کردن گندم باید 24 تا 48 ساعت باشد.
  • با این روشی که نوشته‌های ناقص اینترنتی یاد گرفته‌ام و ممکن است درست هم نباشد. گندم‌ها سفت و دندان‌بر می‌شوند. آزاده پیشنهاد کرد به جای گندم پوست گرفته از پرک گندم استفاده کنیم. دیگر خیس کردن نمی‌خواهد و تنها آنها را بو می‌دهیم. دندان‌بری آن خیلی کم می‌شود. مریم هم در بخش دیدگاه‌ها همین پیشنهاد را داده است. دفعه بعد این جوری درست می‌کنم. به نظرم خیلی بهتر است.
  • وقتی لندو آماده شد، می‌توانید آنها را به اندازه یک گردو، قلقلی کنید و در کاسه‌های روغنی بگذارید. این روش قلقلی کردن، شیوه‌ی مرسوم سیستانی‌ها برای درست کردن لندو است. به جز این که در کاسه روغنی نمی‌گذارند.

تدارک خوردنی

هسته‌ی خرماها را در بیاورید و آنها را مخلوط کنید. اگر خرمایی استفاده می‌کنید که شیره‌ی کمی دارد و به راحتی به شکل خمیری در نمی‌آید.. اندکی آب به آن اضافه کنید و روی گاز بگذارید و هم بزنید. در ظرف را بگذارید تا بخار آب راحت در خرماها نفوذ کند. به این ترتیب خرماها نرم می‌شود. خرماها را هم بزنید تا خمیری یک دست داشته باشید. گندم پوست گرفته را که دست کم یک روز کامل خیس کرده‌اید، در سبد بریزید تا آیش خارج شود. گندم‌های خیس کرده را بو بدهید. ابتدای بو دادن، چون گندم خیس است به ظرف می‌چسبد و یاد مدام آن را از ظرف جدا کنید. بو دادن را آن قدر ادامه بدهید تا گندم‌ها رنگ بگیرد. گندم‌های بو داده و کنجد را به خرمای له شده اضافه کنید و هم بزنید تا با هم مخلوط بشوند.

لندو آماده است. آن را به شکل لوله‌ای یا تخت در بیاورید و فشرده کنید. آن را در یخچال بگذارید تا سفت شود. یکی دو ساعت بعد، لندو را در اندازه‌های لقمه‌ای ببرید و در کاسه روغنی بگذارید.

خاطره‌های خوردن و پختن

لندو یک خوردنی خرمایی سیستانی است. این خوردنی را به تصادف در یک فروم دیدم. خیلی توضیح سرراستی درباره‌ی شیوه درست کردن لندو نداده بود. آخرش هم گفته بود که شک دارد، این جوری باشد. برایم جالب بود، لندو را گوگل کردم. اما چیز زیادی پیدا نکردم. در سایت بنیاد نیمر‌وز عکس خوبی از لندو گذاشته بود که از روی آن و شیوه‌ی تدارکی که پیدا کرده بودم، می‌شد فهمید که داستان درست کردن لندو چگونه است. در چند دستوری که پیدا کردم، از نوع خرما نگفته بود. من از خرمای خاسویی استفاده کردم. این خرماها کمی خشک بود و با اضافه کردن کمی آب و گرم کردن خرماها، آن را به شکل خمیری در آوردم. شما نیز می‌توانید از هر نوع خرمایی که خواستید استفاده کنید.

*** اگر خوردنی خودتان را با این شیوه درست کردید، عکس آن برای من ایمیل کنید تا همین‌ جا بگذارم. به خصوص اگر جور دیگری درست کردید، حتمن بگویید تا شیوه خاص شما را هم یاد بگیریم. ممنون از لطف‌تان ***

/ 17 نظر / 66 بازدید
نمایش نظرات قبلی
مژگان س

سلام.خسته نباشین.با اجازه امروز درست کردمش.و چون خونده بودم که گفتین با گندم کمی دندان شکنه .من هم پرک را کمی بو دادم و در خمیر خرما به کار بردم. البته از نظر ظاهری فرق میکنه البته یک کمی.ضمن اینکه من با اجازه تون اونو مثل ترافل گرد کردم و در کنجد غلطاندم تا چسبناکیش هم از بین بره. بعد هم که گذاشتم یخچال. با چایی بعد افطار خیلی چسبید.تشکر

مژگان س

سلام.نه متاسفانه عکس نگرفتم. پرسیده بودید نرم شده. من از پرک فوری که تازه امده بازار استفاده کردم. که کاملا نرم است. ولی این دفعه با پرک معمولی درست می کنم ببینم چطور میشه. ضمن اینکه اگر گندم را بعد خیساندن کمی بجوشانیم بعد خشک کرده و تفت بدهیم چطور میشه؟شاید امتحان کنم.چون من کلا چایی را با فقط با خرما می خورم.به همین دلیل دوست دارم تنوع داشته باشه.

negin

سلام. عالیه. دستتون درد نکنه. الهی همیشه با خوشحالی تمام این خوشمزه ها رو بخورید در کنار خانواده و عزیزان آپم و منتظر نظراتتون.

سایه

سلام من سیستانی هستم مادربزگم زیاد از اینا درست میکرد اون گندم رو خیس نمیکرد انا یه نوع خاصی از گندم رو انتخاب میکرد گندمهای خشک و چروک و لاغر به درد اینکار نمیخوره گندم رو با حوصله بو میدن تو ظرف (تفلون نباشه ) در حین بو دادن با پارچه ای که دور دستشون می پیچن هم میزنم من امتحان کردم بهتر میشه - گندم تقریبا کمی که قهوه ای شد اماده است و میشه گفت نرمه داغ میریزن رو خرما و قلقلی اش میکنن اینجا اندازه یه پرتقال - میتونید بقیه مغزها رو هم بهش اضافه کنید - گرمای گندم خرما رو نرم میکنه و چسبندگیش گندمها رو به هم میچسبونه -خرما خشک هم نباید استفاده کنید رطب باشه

مریم ه

دوباره با جو پرک درست کردید یا نه ؟؟ نتیجه شو بگین اگه درست کردین

محمد

سلام معمولاشیرزنان سیستانی وقتی که گندم روبرشته می کنند درحالی که هنوزداغ هست باخرمامخلوط میکننداین کارباعث میشه که خرماباحرارت گندم نرم تربشه وراحتترمخلوط یشه وشکل بگیره

بنیادنیمروزکانون جهانی فرهیختگان سیستانی

درود برشما بابت مطالب زیبا /در مورد خرمالندو هم باید بگویم که گندم انهم گندم زابل که نوع مرغوب می باشد را ابتدا تمیز کرده وبدون هرگونه عملی روی تابه می ریزیم وبه اصطلاح بریان می کنیم که دز خود زابل بهش گندم بریان هم می گویند مراقب باشید که زیاد بریان نشود که بسوزد کمی که رنگش تغییر کرد خرمای هسته گرفته را بهش اضافه کنید وهم بزنید (البته خرما را میشود بعد هسته گرفتن کمی با روغن محلی تفت بدهید که نرم تر وخوش مزه تر بشود)برای دیدن عکس وروش تهیه سایر شیرینی وآجیل های سیستانی به سایت بنیادنیمروزwww.nimroozonline.irتشریف بیارید

معصومه

slm manam zaboli(sistani) hastam dar asl Landoo ra ba konjed dorost mikonan(konjed ro boo madan ta dagh shavad. dar in fasele khorma ha ro bi haste mikonan. vaghti konjedha amade shod, ruooye khormaha k meghdari ba tahe ghashogh سلام دوستان! منم زابلی(سیستانی) هستم. اینجا 99٪ اوقات لندو را با کنجد و خرما درست میکنن. به این صورت که اول کنجد رو بو میدن تا خوب داغ شه و تو این فاصله مرتب هم میزنن. قبلش خرما(ما از نوع مضافتی بم استفاده می کنیم) رو بی هسته کرده و یکمی با ته قاشق بازش می کنن.(میشه اینکارو نکرد) بعد کنجدهای داغ رو روش می ریزن و با قاشق شروع به مخلوط کردن می کنن تا خرما و کنجد کاملا قاطی شن. البته کمی که از حرارت افتاد با دست کار می کنیم.بعد به اندازه یه گردو یا هر سایزی در دست گرد می کنند. اگه کنجد داشته باشین خوب گرد و کروی و خوشگل میشه و اگر هم میزان کنجد و خرماتون درست باشه زیاد به دست نمی چسبه که نتونین فرم بدین. لندو رو هم میشه داغ داغ خورد که خیلی لذیذه و هم می شه گذاشت داخل یخچال(یا حتی فریزر) و سرد میل نمود. در هر صورت بسی خوشمزه است و طرفدار پرو پا قرصش خواهید شد. نوش جان sh.izadi79@gmail.

معصومه

راستی اگر هم با گندم(نه پرکش) و یا شاهدانه(خیلی کم از شاهدانه استفاده میشه) درست کردین به همون نسبت خوب درست کردن و خوب شکل دادن بهش بخاطر سایز دانه ها مشکل تر میشه! اگه سوالی داشتین بهم میل بزنین تا بهتون جواب بدم عزیزان هم وطن! sh.izadi79@gmail.com

معصومه

ضمنا پس از درست شدن به شیوه صحیح دیگه چسبناک نیستن