لذت پختن

 آش‌خونه‌ی مسعود و آزی

خرما ارده

پخت ِمسعود سلطانی


آنچه لازم دارید

خرما / ارده / کنجد / جوز هندی

ریزه‌کاری‌ها

  • خرمای کبکاب، برحی و خاسویی، مرادسنگ برای خرما ارده مناسب هستند. خرمای مضافتی – همان که در بیشتر مغازه‌ها هست و به رطب موسوم است – مناسب این خوردنی نیست. خرماهای نیمه خشک (خرماهایی که شهد ندارند، اما نرم هستند) برای خرما ارده مناسب هستند.
  • می‌توانید جوز هندی را به خرماها نزنید
  • خارک، رطب و خرما نوع خرما را نشان نمی‌دهد، بلکه مراحل مختلف رسیدن میوه‌ی نخل را نشان می‌دهد. خارک وقتی است که میوه‌ی نخل هنوز نرسیده است. تلخی آن از بین رفته است اما هنوز گس است. وقتی خارک می‌رسد، رطب می‌شود. رطب خوب آنی است که هنوز بخشی از آن خارک است. رطب وقتی می‌ماند و خشک می‌شود، خرما شده است. بنابراین آنچه ما رطب می‌دانیم نوعی خرما – خرمای مضافتی بم – است که با وجود خرما شدن همچنان مثل رطب شیره‌دار است.

تدارک خوردنی

هسته‌ی خرماها را در بیاورید. روی آنها اندکی جوز هندی رنده کنید. خرماها را هم بزنید تا جوز هندی به تمام آنها آغشته شود. روی خرماها اندکی ارده بریزید. آن قدر که خرماها به ارده آغشته شود، نه آن قدر که خرما در آن غوطه‌ور شود. روی آن کنجد بپاشید تا ظاهر آن زیباتر شود.

   + مسعود سلطانی - ۱۳٩۱/۳/٢٥